Doğru Probiyotik Seçimi: Probiyotik Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Probiyotik Seçimi: Probiyotik Seçimi Nasıl Yapılır?
Dr. Aslı O.
16.12.2021

Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda Tarım Örgütü’nün 2001’de yaptığı tanıma göre, probiyotik “yeteri miktarda tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde yararlı etki gösteren canlı mikroorganizmalar” olarak ifade edilir. Peki, doğru probiyotik kullanımı nasıl yapılır? Bunun için önce probiyotik ne işe yarar öğrenmeli, seçiminizi bu doğrultuda yapmalısınız. 

Yine probiyotik seçiminde doğru ürün seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da şunlardır:

  • İnsan kaynaklı olması,

  • Mide asiditesi ve safra asitlerine karşı dirençli olması yani etkilenmemesi,

  • Sindirim kanalında canlı kalabilmesi,

  • Bağırsak epiteline yani bağırsağın iç yüzeyini döşeyen hücre tabakasına tutunabilmesi,

  • Doğal bağırsak florasına adapte olması,

  • Sindirim sisteminde kolonize olabilmesi yani çoğalabilmesi,

  • Antimikrobiyal maddeler salgılayabilmesi böylece patojen yani hastalık yapma özelliğinde olan bakterilerin sayısını kontrol etmeye destek olması,

  • Patojen ve toksik, yani hastalandırıcılık özellikte olmaması,

  • Kullanan kişinin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olması ve

  • Üretim ve depolama sırasında stabil olması ve canlı kalabilmesi gerekmektedir.

Arkasında bilimsel kanıtlara dayanarak seçtiğiniz probiyotik ürünün, kaç gün, kaç hafta ya da ay kullanılması gerektiği ve nasıl kullanılacağı konusunda hekiminizin önerilerine uymanız doğru olacaktır.

Yine beslenme tarzı olarak vegan-vejetaryen tarzı olanlar ya da bağışıklık sistemini güçlendiren diğer takviyeler kullanmak isteyen kişilerin probiyotik seçimlerinde hekimlerine başvurması önerilir.

Son olarak, kendisi ya da çocukları için probiyotik kullanmak isteyen kişilerin amacına uygun ve hekim önerileri doğrultusunda seçtiği probiyotik ürünün, eczanelerden temin edilmesi önerilir.

Ayrıca probiyotik mikrorganizmaların;

  • İnsan kaynaklı olması,

  • Mide asiditesi ve safra asitlerine karşı dirençli olması yani etkilenmemesi,

  • Sindirim kanalında canlı kalabilmesi,

  • Bağırsak epiteline yani bağırsağın iç yüzeyini döşeyen hücre tabakasına tutunabilmesi,

  • Doğal bağırsak florasına adapte olması,

  • Sindirim sisteminde kolonize olabilmesi yani çoğalabilmesi,

  • Antimikrobiyal maddeler salgılayabilmesi böylece patojen yani hastalık yapma özelliğinde olan bakterilerin sayısını kontrol etmeye destek olması,

  • Patojen ve toksik, yani hastalandırıcılık özellikte olmaması,

  • Kullanan kişinin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olması ve

  • Üretim ve depolama sırasında stabil olması ve canlı kalabilmesi gerekmektedir.

Doğru probiyotik seçimine dair bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Bunun yanı sıra “Sağlıklı Beslenme Nedir?”, “Kabızlık için Ne Yemeli?” gibi sorularınızın yanıtlarını alabilir, stres ve bağışıklık sistemi ilişkisi hakkında detaylı okuma yapabilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)