Prebiyotik Besinler Nelerdir
Prebiyotik besinler, insan vücudundaki probiyotik bakterilerin (genellikle bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler) beslenmesine yardımcı olan özel lifli bileşenlerdir.
Probiyotiklere iyi bakteri denir çünkü probiyotik kullanımı bağırsakları sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Kişiler, probiyotikleri bir diyet takviyesi olarak veya yoğurt gibi yiyeceklerle vücutlarına alabilir.
İçerikler (Gizle-)
Probiyotik Takviyesi Ne Kadar Kullanılmalı?
Probiyotik Ne Zaman Alınmalı?
Probiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kabızlıkta Probiyotik Kullanımı
Probiyotik takviyelerin miktarı, koloni oluşturan birim (colony forming unit, CFU) cinsinden ölçülür. Bir probiyotik takviyesi, yetişkin dozu başına en az 1 milyar CFU sağlamalıdır (1). Probiyotik takviyeleri doz başına 10 milyar CFU'ya kadar probiyotik içerebilir. Peki probiyotik nasıl kullanılır? Sadece tek tür probiyotik içeren takviyeler olabildiği gibi pek çok farklı türde probiyotik karışımı içeren takviyeler de bulunur. Bunlar tablet, kapsül veya toz şeklinde olabilir. Önerilen dozaj kullanılan ürüne bağlıdır. Doktor tarafından probiyotik kullanım süresi ve miktarı için aksi önerilmedikçe ürün etiketindeki talimatlar izlenmelidir.
Probiyotiklerin kullanımı ile ilgili sorulan sorulardan biri de “probiyotik nasıl kullanılır aç mı tok mu?” sorusudur. Bu sorunun cevabı kullanılan suşa bağlı olabildiği gibi en yaygın öneri, probiyotiklerin yemekten bir saat önce veya yemek sırasında alınmasıdır. Yemeklerden uzun süre sonra alınan probiyotikler, artan mide asidi nedeniyle bağırsaklara ulaşacak kadar hayatta kalamayabilir. Midenin yemekleri sindirirken artan asit miktarından probiyotikleri korumak için yemeklerin başlangıcında probiyotik takviyeleri kullanmak doğru olabilir (2). Bununla birlikte, vücudun bağırsaklardaki yeni mikroorganizmaların varlığına alışması zaman alabilir. Bu nedenle probiyotik kullanımı faydaları ortaya çıkması için düzenli kullanım gerektirebilir.
Her gıda takviyesinin olduğu gibi probiyotiklerin de kullanımları sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Dikkat edilmesi gerekenlerin bazıları şunlardır:
Probiyotikler bağırsak geçişini düzenleyebilir; kontrol edebilir ve bağırsak hareketlerinin sıklığını artırabilir oldukları için kabızlık tedavisinde veya kabızlığın önlenmesinde tercih edilebilen bir takviyedir. Probiyotik takviyeleri almak veya probiyotik tüketimi, dışkıyı yumuşatarak dışkının kolondan geçişini kolaylaştırır. Böylece yetişkinlerde kabızlık semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir (3).
İnsan sağlığı için pek çok faydası bulunabilen probiyotiklerin kullanımı için bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Dilerseniz probiyotik kullanmadan önce “Probiyotik Ne İşe Yarar?” konusunda da daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ayrıca lactobacillus plantarum gibi farklı konularda da okuma yapmak için tıklayın.
Not: Bu metin, tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Önerilen Bloglar
Prebiyotik Besinler Nelerdir
Prebiyotik besinler, insan vücudundaki probiyotik bakterilerin (genellikle bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler) beslenmesine yardımcı olan özel lifli bileşenlerdir.
Kabızlık İçin Probiyotik İyi Gelir mi?
Hemen her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini etkileyen kabızlık, genellikle haftada 3 kez ve daha az dışkılama olarak tanımlanır.
Lactobacillus Plantarum Nedir? Faydaları Nelerdir?
Ağız ve bağırsaklarda doğal olarak bulunan bir probiyotik türüdür.