İçerikler (Gizle-)
-
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
-
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
-
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
-
Bebeklerde Kabızlık Geçmezse Ne Yapılmalıdır?
Bebeklerde kabızlık doğumdan sonra sıklıkla rastlanabilen bir durumdur. Hem anne sütüyle hem de formülle beslenen yenidoğan bebeklerde kabızlık görülebilir. Katı gıdalarla tanışan 6 aylık bebeklerde kabızlık yaşanması olağandır.
Anne ve babalar bebekleri rahatsız eden ve hayatı zorlaştıran kabızlık sorununa dair pek çok durumu merak eder. Siz de “Bebeklerde kabızlık neden olur?” ve “Bebeklerde kabızlık nasıl geçer? gibi sıkça sorulan sorulara yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Bebekler, hayatlarının ilk altı haftasında günde ortalama 3-4 kere dışkılayabilir. Altı haftadan sonra bebeğin dışkılama sıklığı her gün 1 kere ya da 2-3 günde 1 kere şeklinde değişebilir.(1) Dışkılama sıklığının seyrekleşmesi en bilinen kabızlık belirtisi olsa da bu durum, kabızlık tanısı için yeterli değildir. Bebeklerde kabızlık belirtileri her bebekte farklılık gösterebilir ve uzun sürebilir. 2 aylık bebeklerde kabızlık belirtileri ile 7 aylık bebeklerde kabızlık belirtileri, beslenme rutininin değişmesi nedeniyle farklı olabilir. Anne babalar aşağıdaki belirtileri takip ederek kabızlık konusunda önlem alabilir:
Huzursuzluk
İştahsızlık, beslenmeyi reddetme
Haftada üç seferden az dışkılama
Dışkılarken zorlanma ve ağlama
Karında sertlik ve şişkinlik
Normalden daha büyük, sert, kuru ve topaklı dışkı
Koyu renkli dışkı
Sert dışkının dış yüzeyinde kan
Normalden daha kötü kokulu gaz ve dışkı(2)(3)
Bebeklerde kabızlık nedenleri, birden fazla faktöre bağlıdır ve bebeğin yaşına göre değişkenlik gösterir. Bebekler için önde gelen kabızlık nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Prematüre doğum: Prematüre bebeklerin sindirim sistemi yeterince gelişmediği için normal süresinde doğan bebeklerden daha sık kabızlık görülebilir.(4)
Düzensiz bağırsak hareketleri: Bebeklerde kabızlık, düzensiz bağırsak hareketlerine bağlı olarak gelişebilir. Bu durumda bebek, genellikle düzenli dışkılamasına rağmen bazı durumlarda dışkılamakta zorlanabilir ya da sert dışkılayabilir.(2)
Beslenme rutininin değişimi: Bebeklerde beslenme rutininin değişmesi, örneğin anne sütünden formüle ya da formülden anne sütüne geçiş kabızlığa neden olabilir. Formülle beslenen bebeklerde, örneğin 1 aylık bebeklerde kabızlık, kullanılan formül markasının değişiminden kaynaklanabilir.(2)
Ek gıdaya geçiş: Bebeklerde kabızlık, ek gıdaya geçişle birlikte başlayabilir ya da artabilir. Daha önce benzer bir problem yoksa 6 aylık bebeklerde kabızlık, ek gıdaya geçişle ilişkilendirilebilir.(4)
Yetersiz sıvı tüketimi: Yetersiz sıvı tüketimi, dehidrasyona neden olarak bebeklerde kabızlık ile sonuçlanabilir.(2)
İnek sütü intoleransı: Süt alerjisi olarak da bilinen süt proteini intoleransı hem anne sütüyle beslenen hem de formülle beslenen bebeklerde görülen bir durumdur. Anne sütünden bebeğe geçen ya da formülün içinde yer alan süt proteinleri, farklı sindirim sorunlarının yanı sıra kabızlığa neden olabilir.(5)
Bağırsak hareketlerindeki değişiklikler ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri, bebeğinizin huzursuzlanmasına, beslenme ve uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Peki, bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? Anne babaları aşağıdaki yöntemleri deneyerek bebeklerine yardımcı olabilir:
Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık, süt proteni intoleransından kaynaklanabilir. Böyle bir şüpheniz varsa diyetinizden hayvansal süt ve süt ürünlerini çıkararak bebeğiniz üzerindeki etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Anne sütünün, hayvansal süt proteininden arınması 21 günü bulabilir. Bu nedenle net sonuçları görmek için 2-3 hafta beklemeniz gerekebilir.(5)
Bebeğinizi formülle besliyorsanız doktorunuzun da yönlendirmesiyle inek sütüyle hazırlanan formüller yerine keçi sütüyle hazırlanan formüllere geçmeyi deneyebilirsiniz.
Bebeğinizin şişen ve sertleşen karnına yumuşak ve dairesel hareketlerle masaj yaparak bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yardımcı olabilirsiniz. Özellikle abdominal kasları rahatlatan ılık bir banyo sonrası bebek yağı eşliğinde karın masajı, bebeğinizin bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine destek olabilir.
Fiziksel hareket, kabızlığın giderilmesi için en büyük yardımcılar arasındadır. Bebeğiniz emeklemiyorsa ya da yürümüyorsa hareket edebilmek için sizin yardımınıza ihtiyaç duyar. Sırt üstü yatan bebeğinizin ayaklarından nazikçe tutarak bacaklarını karnına doğru hafifçe bastırıp çekebilir ya da pedal çevirme hareketi yaptırabilirsiniz.
Yetersiz sıvı tüketimi kabızlığa neden olabildiğinden sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizi daha sık emmeye teşvik edebilirsiniz. Ek gıdaya geçen bebeğinize ise daha sık su teklif edebilirsiniz.
Ek gıdaya geçen bebeklerde kabızlık, gıda intoleransından kaynaklanabileceği için bu süreçte üç gün tadım kuralını uygulayarak kabızlığa neden olan gıdaları tespit edebilirsiniz.
Ek gıda tüketen bebeğinizi kabızlığa neden olabilen gıdalardan uzak tutabilirsiniz. Yüksek miktarda süt ve süt ürünleri, muz ve patates gibi potasyum açısından zengin besinler, aşırı ekmek, pirinç ve makarna tüketimi de kabızlığa neden olabilir.(6)
Bebeğinizin menülerine mevsim sebze ve meyvelerini, tam tahılları ekleyerek bol lifli beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kabuğu soyulmuş elma, şeftali, armut, erik gibi meyveler, brokoli gibi lifli sebzeler kabızlık sorunu ile başa çıkmaya yardımcı olabilir.
6 aydan büyük bebeğinize ek gıdalarını püre formunda sunarak sindirimin kolaylaşmasına destek olabilir, böylece kabızlık riskini azaltabilirsiniz.(7)(8)
Bebeklerde geçmeyen kabızlık söz konusuysa mutlaka çocuk doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz bebeğinizi muayene ederek beslenmeye dair önerilerde bulunabilir ya da kabızlık tedavisi için bir yol haritası çizebilir. Bebeklerde iki haftayı aşan kabızlık durumuna aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı eşlik ediyorsa uzman doktor desteğine başvurabilirsiniz.
Yüksek ateş
İştahsızlık
Kanlı dışkı
Kilo kaybı(9)
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
İçerikler (Gizle-)
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Bebeklerde Kabızlık Geçmezse Ne Yapılmalıdır?
Önerilen Bloglar