En Çok Probiyotik İçeren Besinler Listesi

En Çok Probiyotik İçeren Besinler Listesi
Dr. Aslı O.
Yayın Tarihi: 22.12.2021 | Güncelleme Tarihi: 26.01.2024

Probiyotik içeren besinler listemiz;

Turşu

Turşular probiyotik bir gıda olarak kabul edilir; turşular sık ve düzenli aralıklarla tüketilirse bağırsakta yer alan yararlı mikroorganizmaların popülasyonuna ve çeşitliliğine katkıda bulunabilir.

Lahana Turşusu

Lahana turşusu için ayrı bir parantez açmak gerekiyor, tam bir faydalı bakteri deposu olan lahana turşusu kültürümüzde yer edinmiş bir besindir ve içerisinde probiyotik barındırır.

Salamura Zeytin

Zeytin, nesillerdir yemek kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinin tuzlu su ile sertleştirilmiş bir türü olan salamura zeytin bir probiyotik kaynağıdır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi iyi bir probiyotik kaynağı mıdır? Tam anlamıyla bir probiyotik kaynağı olmasa bile kan basıncını kontrol etmeye ek olarak kolesterol düzeylerini kontrol altında tutması, insülin seviyesini azaltması gibi özellikleriyle probiyotik besinlerden aldığınız verimi artırır.

Kombuça

Kombuça, içeriğinde antioksidan ve probiyotik barındıran bir çay. Psikolojik sağlık, bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemine olan olumlu etkileriyle biliniyor.

Sağlıklı beslenme için doğru probiyotik seçimi yapmak oldukça önemli. Peki, hangi besinlerde probiyotik mevcut? İşte probiyotik içeren besinler listemiz:

Parmesan Peyniri

Tüm peynir türleri probiyotik içermez. Parmesan peyniri pastörize edilmemiş sütle yapılır, bu nedenle faydalı bakteriler ısıtılarak ölmez. Parmesan peyniri protein, kalsiyum gibi önemli besinleri içerdiği gibi probiyotik de içerir.

Probiyotikleri, probiyotik içeren besinler sayesinde gıdalardan alabilirsiniz. Ancak ihtiyacınız olan probiyotikleri tükettiğiniz besinler aracılığı yeterli miktarda alamayabilirsiniz. Probiyotikleri takviyelerden almak daha etkili ve güvenli olabilir.

“Gerekli Probiyotikleri Besinlerden Alamaz mıyım? ” adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca probiyotik seçiminde suşun önemi hakkında da detaylı okuma yapmanız mümkün. 

Elbette bazı besinlerden probiyotik alabilirsiniz. Bunun için probiyotik içeren besinler hakkında araştırma yapmalı, doktor kontrolünde beslenme programınıza eklemelisiniz. Ancak doğru probiyotik seçimi yapmak, sandığınız kadar olmayabilir ya da ihtiyacınız olan probiyotikleri tükettiğiniz besinler aracılığı ile yeterli miktarda alamayabilirsiniz.

Bu sebeple ihtiyaç durumlarında probiyotik takviyesi almak sonuca ulaşmak için en güvenli ve etkili yol olarak düşünülebilir.

Doktorunuz ya da eczacınız size probiyotik önerdiği takdirde bunu yalnızca besinlerden almaya kalkmak yanıltıcı olabilir; çünkü alacağınız besinlerin probiyotik miktar ve bileşenini tam olarak bilmeniz mümkün olmayacaktır.

Dilerseniz “Probiyotik Nedir?” ya da “Probiyotik Nasıl Kullanılır?” gibi konularda daha detaylı bilgiye sahip olduktan sonra probiyotik takviyesi konusunda kararınızı verebilirsiniz. Diğer yandan, lactobacillus faydaları gibi farklı konularda da okuma yapabilirsiniz.

 

İçerikler (Gizle-)
  • Turşu

  • Lahana Turşusu

  • Salamura Zeytin

  • Elma Sirkesi

  • Kombuça

  • Parmesan Peyniri

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
16.07.2024 | 16.07.2024

Prebiyotik Nedir Ne İşe Yarar?

Devamını Oku
Uzm. Dyt. Hande M.
17.11.2023 | 18.01.2024

Prebiyotik Besinler Nelerdir?

Devamını Oku
Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
07.07.2023 | 07.01.2024

Kabızlık İçin Probiyotik İyi Gelir mi?

Devamını Oku