Altta yatan organik bir neden saptanmadan, aşağıdaki semptomlardan biri veya birkaçının bir arada olması durumu
Hastada altta yatan organik bir sebep olmaksızın;
Şişkinlik, gaz, alt karın bölgesinde spazm, periyodik, tekrarlayan ve kronik özellikteki karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik yani diyare veya konstipasyon, dışkılamadan sonra dışkılamanın tamamlanmadığı duygusu, dispepsi yani hazımsızlık, geğirti ve rektal mukus oluşumu şikayet ve belirtilerinden biri veya birkaçının bir arada olması fonksiyonel bağırsak bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Bir ürünün ideal probiyotik olarak tanımlanabilmesi için;
2001 yılında Kanada’da Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda Tarım Örgütü tarafından düzenlenen bir toplantıda probiyotik mikroorganizma kabul edilme kriterleri belirlenmiştir. Bir ürünün probiyotik olarak kabul edilebilmesi için insan kaynaklı olması, mide asiditesi ve safra asitlerine karşı dirençli olması, sindirim kanalında canlı kalabilmesi, bağırsak epiteline tutunabilmesi, doğal floraya adapte olması, sindirim sisteminde kolonize olabilmesi, bakteriyosin ve benzeri antimikrobiyal maddeler salgılayabilmesi, patojen ve toksik olmaması, konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkileri olması ve üretim ve depolama sırasında stabil olması, canlı kalabilmesi gerekmektedir.