Yoğurt Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Yoğurt Kabızlığa İyi Gelir mi?
Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 10.07.2023 | Güncelleme Tarihi: 12.01.2024

Yoğurt, sütün bakteriyel fermentesiyle elde edilen ve dünya çapında popüler olan bir süt ürünüdür. Türk mutfağında özel bir yere sahip olan yoğurt, içerisindeki probiyotikler sayesinde bağırsak florasının sağlığını destekleyebilir. Bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri yoğurdun sindirim sistemleri problemlerinde bir ev reçetesi olarak kullanılmasını sağlar.(1) Özellikle haftada 3 kez ve altında rahatsız edici dışkılama ile karakterize kabızlık için yoğurt tüketilmesi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Kabızlık durumunda dışkı sert ve kuru bir kıvama sahiptir ve bağırsaklarda hareket etmesi güçleşir. Kabızken tüketilen yiyecekler hastalığın seyri açısından oldukça önemlidir.(2) Semptomları önlemek ve tedaviyi desteklemek için kabızlık yapan yiyecekler diyetten çıkarılmalıdır.

Peki, kabızlığa ne iyi gelir? Yeterli ve dengeli bir beslenme programına kabızlığa iyi gelen yiyecekler eklemek kabızlığın semptomlarını hafifletebilir. Ancak uzun süreli kronik kabızlık durumu, altta yatan ciddi bir problemin habercisi olabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora danışılması gerekir. Yoğurt ve kabızlık hakkında merak ettiğiniz “Yoğurt kabızlığa iyi gelir mi?” ve "Yoğurt kabızlığı giderir mi?” sorularının cevabı için okumaya devam edin.

Yoğurt Kabızlığa İyi Gelir mi?

Yoğurdun kabızlığa faydaları sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanabilir. Yoğurt kabızlığa iyi gelir mi sorusunun cevabı için yoğurt tüketmenin sindirim sistemi üzerindeki etkilerini inceleyelim:

Bağırsaktaki Dost Bakterileri Artırabilir

Bağırsaktaki Dost Bakterileri Artırabilir

Vücudun ikinci beyni olarak kabul edilen bağırsaklar; virüs, bakteri ve diğer pek çok mikroorganizmanın bir arada uyumlu bir şekilde yaşamını sürdürdüğü bir floraya sahiptir. Bağırsak florasında iyi ve kötü bakteriler, belirli bir düzen içindedir. Herhangi bir nedenden dolayı bu dengenin bozulması özellikle kötü bakterilerin çoğalması bağırsak ve genel sağlık durumunda problemlere yol açabilir.(3) Bağırsaktaki dost bakteriler arasında probiyotikler de yer alır. Sindirim sistemini düzenleyerek gaz, ishal, kabızlık şişkinlik gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Kabızlık için yoğurt tüketilmesi, bağırsak florasındaki dost bakterilerin sayısını artırarak vücudun hastalık yapıcı mikroorganizmalarla mücadelesini destekleyebilir.(1)(3)

Bağırsak Bariyerini Güçlendirebilir

Bağırsak bariyeri; bağırsağın içerisindeki yemek artıkları, toksinler, hastalık yapıcı mikroorganizmalar gibi istenmeyen bileşenler ile karın boşluğu ve kan dolaşımı arasında bir set görevi üstlenir. Bağırsak bariyerini oluşturan hücreler oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Bağırsaktaki istenmeyen bileşenlerin kan dolaşımına ve karın boşluğuna geçişini engelleyerek vücudun enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Kabızlık durumu, bağırsak bariyerinde hasara neden olabilir. Kabızlık için yoğurt tüketildiğinde, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırabilir ve bağırsak bariyerindeki hücrelerin onarılmasına katkıda bulunabilirsiniz.(4)

Bağırsak Bariyerini Güçlendirebilir

Dışkı Hacmini Artırabilir

Kabızlık durumunda dışkının bağırsak hareketleri yavaşlar ve bağırsaklardan geçiş süresi uzar. Bu süre zarfında ince bağırsaklarda dışkının su içeriği emilir ve dışkı daha kuru hale gelir. Kabız olduğunuzda bol su tüketerek dışkı hacmini artırabilir, dışkının bağırsaklardan daha kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Yoğurt ve su ile hazırlanan ayran, sıvı formu sayesinde dışkının daha yumuşak ve daha hacimli bir form kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca yoğurt probiyotik içeriği sayesinde bağırsaklardaki vitaminlerin ve minerallerin emilimini de artırarak bağırsak florasının sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Güçlü bağırsak florası kabızlığın önlenmesi ve tedavisine katkıda bulunur. Tüm bunlara ek olarak kabızlık sırasında sert ve kuru dışkı nedeniyle bağırsak duvarına hasar verebilir. Yoğurt, içeriğindeki protein ve probiyotiklerin onarım yeteneği sayesinde bağırsak sağlığının korunmasını destekleyebilir.(1)(5)

Yukarıdaki bilgiler ışığında yoğurt kabızlığa iyi gelir mi sorusu “Evet.” şeklinde cevaplanabilir.

Kabızken Yoğurt Ne Kadar Yenilmelidir?

Yoğurt, kemik ve diş sağlığının korunmasından sorumlu kalsiyum içeriğiyle ön plandadır. Ayrıca yeni hücrelerin sentezlenmesi ve hasar gören dokuların onarılmasında önemli rol oynayan protein açısından da zengindir. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan ve besinlerden enerji elde edilmesinde görev alan B12 ve riboflavin gibi vitaminler için de iyi bir kaynaktır. Ayrıca pek çok vücut fonksiyonunda önemli rol oynayan fosfor, magnezyum, potasyum açısından da zengindir.

Yetişkin sağlıklı bir bireyin yoğurdun faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmesi için günde iki su bardağı kadar yoğurt tüketmesi yeterlidir. Kabızlığa yoğurt ile destekleyici bir çözüm bulmak için günde bir ya da iki kase kadar yoğurt tüketebilirsiniz. Bağırsaklar üzerindeki etkisini artırmak için içerisine lif içeriği yüksek yulaf ve taze meyveler ekleyebilirsiniz.

Yoğurdu yemeklerle birlikte ya da ara öğünlerde ayran veya cacık şeklinde tüketebilirsiniz. Kabızlık için yoğurt tüketiminde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yoğurda şeker ya da bal, reçel, pekmez gibi şeker içeriği yüksek besinler eklememektir. Bu şekilde tüketmek yoğurdun kalori içeriğini artırarak kilo almanıza neden olabilir.

Kabızken Yoğurt Ne Kadar Yenilmelidir?

Bir diğer önemli konu da kabızlığı kesmek için yoğurt tüketimidir. Yoğurt kabızlık üzerinde mucize sonuçlar yaratmaz. Sadece kabızlığa bağlı semptomların hafiflemesini sağlayarak tedaviye destek olabilir. Kabızlık için yoğurt tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da laktoz intoleransıdır. Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerindeki karbonhidrat çeşidi olan laktozun sindiriminde yaşanan zorluklar nedeniyle gelişen bir sindirim sistemi problemidir. Yoğurt her ne kadar süte oranla daha düşük seviyelerde laktoz içerse de kabızlık sırasında tolere etme yeteneği biraz daha azalabilir. Eğer laktoza karşı bir intolerans söz konusu ise kabızlık için yoğurt tüketimi kabızlık semptomlarını kötüleştirebilir. Ayrıca kronik kabızlık problemi yaşayanların yoğurt tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalarında fayda vardır.(1)(6)(7)

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

İçerikler (Gizle-)
  • Yoğurt Kabızlığa İyi Gelir mi?

    • Bağırsaktaki Dost Bakterileri Artırabilir

    • Bağırsak Bariyerini Güçlendirebilir

    • Dışkı Hacmini Artırabilir

  • Kabızken Yoğurt Ne Kadar Yenilmelidir?

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
16.07.2024 | 16.07.2024

Kan Grubuna Göre Beslenme

Devamını Oku
Uzm. Dyt. Özgür G.
16.07.2024 | 16.07.2024

Yoga Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Devamını Oku
Uzm. Dyt. Özgür G.
16.07.2024 | 16.07.2024

Pilates Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Devamını Oku