Bağırsaktaki Yararlı Bakteriler Nelerdir?

Bağırsaktaki Yararlı Bakteriler Nelerdir?
  • Uzm. Dyt. Özgür G.
  • Yayın Tarihi: 10.04.2023 | Güncelleme Tarihi: 30.01.2024

Bağırsaklar bilinen 1000 kadar bakteri türüne ev sahipliği yapar. Sayıları trilyonları aşan bakteri, virüs, mantar bulunur ve bunların tümü bağırsak mikrobiyomu olarak tanımlanır. Bunların bir kısmı hastalığa yol açabilirken bazıları insan sağlığı için faydalıdır.(1) Bağırsaktaki yararlı bakteriler, vücudu korumak ve beslemek için antienflamatuar faktörler, ağrı kesici bileşikler, antioksidanlar ve vitaminler üretebilir; kronik hastalığa neden olan toksinler üretebilen zararlı bakterilerin hareket etmesini önleyebilir.(2) Bu yazıda “Bağırsaktaki yararlı bakteriler nasıl artar?”, “Bağırsağımızda yaşayan yararlı bakteriler ne üretir?” ve “Bağırsağımızda yaşayan yararlı bakteriler ne üretir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Bağırsak Dostu Bakteriler Nedir?

Kısa bir zaman öncesine kadar vücutta bulunan tüm bakteriler istilacı olarak kabul edilirdi. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, bakterilerin bir kısmının sağlık yararı ile ilişkili olduğunu gösterdi.2 Bu bağlamda bağırsak mikrobiyatasında yer alan bakterilerin çoğunun simbiyotik (İki canlının tek bir organizma gibi yaşayarak fayda sağlaması) olduğu söylenebilir. Daha az olan bir kısmı ise patojenik yani hastalığa yol açabilir niteliktedir.(3)

İnsan vücudunda sürekli olarak iyi ve kötü bakteriler bulunur. Enfeksiyon varlığında bu sistemin dengesini bozan kötü bakterilerin çoğalmasından söz edilebilir. Yararlı bağırsak bakterileri ise kötü bakterileri ortadan kaldırmaya ve vücut dengesini yeniden oluşturmaya destek olur.(4) Bağırsaktaki yararlı bakteriler ve onların faydaları için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

bağırsaktaki yararlı bakteriler nasıl artar

Bağırsak Dostu Bakterilerin Faydaları Nelerdir?

Bağırsaktaki yararlı bakteriler, kişiye sağlık açısından pek çok fayda sağlayabilir. Bunlar arasında kötü bakterilerle savaşmak; onların sayılarını kontrol altında tutmak, vücuda alınan besinlerin sindirimine yardımcı olmak, ilaçların parçalanması ve emilmesi, vitaminlerin oluşturulması gibi işlevler sayılabilir.(1)

Kalın bağırsaktaki yararlı bakteriler lifli gıdaların sindirimine yardımcı olarak, bağırsak sağlığı için önemli olan kısa zincirli yağ asitleri üretir. Vücudun doğal bir parçası olan bağırsak bakterileri, bağışıklık sistemi hücreleri ile iletişim kurarak, mevcut enfeksiyona karşı nasıl tepki verileceğinin belirlenmesi için bağışıklık sistemine yardımcı olur.(4)

Yapılan bazı yeni araştırmalar, bağırsak mikrobiyomunun beyin fonksiyonlarını kontrol eden merkezi sinir sistemini de etkileyebileceğini düşündürür.(6,7) Yeni farklı araştırmalar ise bağırsak bakterileri ve diğer mikroorganizmalardan oluşan mikrobiyomun merkezi sinir sistemini de etkileyebildiğini gösterir.(5)

bağırsaktaki yararlı bakteriler ölürse ne olur

Bağırsak Dostu Bakteriler Nasıl Artırılır?

Bağırsaktaki yararlı bakteriler insan sağlığını destekleyici özellikleriyle bilinir. Gıdaların sindiriminde, bağışıklık ve merkezi sinir sistemini etkileyerek pek çok süreçte rol alır.(1) Peki bağırsak bakterileri nasıl artırılır?

Bağırsaklarda yer alan yararlı bakteriler, farklı besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu nedenle diyet programını zenginleştirmek önerilebilir.

  • Yüksek lifli gıdalar, iyi bakterilerin beslenmesine yardımcı olur.(9)

  • Meyve ve sebzelerin, sağlıklı bir mikrobiyom için en iyi besin kaynakları olduğu söylenebilir. Yoğurt, turşu, kefir gibi fermente gıdalar, bağırsak dostu bakterileri artırmak için faydalı olabilir.

  • Fermente gıdalar aynı zamanda mikrobiyomun işlevini de geliştirebilir.

  • Prebiyotikler de yararlı bakterilerin büyümesini destekler.

  • Çoğu meyve, sebze ve kepekli tahıllar prebiyotik içerir.(8)

  • Tüm bunlara ek olarak diyetinize, fermente gıdalarda bulunan canlı bakteri ve mayalardan oluşan probiyotikleri de ekleyebilirsiniz.(4)

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

  • Uzm. Dyt. Özgür G.
  • 22.08.2024 | 22.08.2024
Detaylı Bilgi
  • Uzm. Dyt. Özgür G.
  • 22.08.2024 | 22.08.2024
Detaylı Bilgi