Kabızlık Kilo Aldırır Mı
Kabızlık, hemen herkesin hayatında bir kez dahi olsa yaşadığı yaygın bir sindirim sistemi bozukluğudur.
Pek çok farklı bitki çayının farklı sağlık sorunları için tüketildiği bilinir. Sindirim sorunlarının çözümü için de insanlar çok uzun yıllardır farklı çay türlerini tüketir. Bağırsaklara iyi gelen bitki çayları da bunlardan biridir. Bu çaylar kolay bulunabilir ve erişilebilir olmasının yanı sıra lezzetleri için de tüketilir.(1) Bu yazıda sıklıkla merak edilen “Bağırsak florasına iyi gelen bitki çayları nelerdir?”, “Bağırsak iltihabına iyi gelen bitkisel çaylar hangileri?” ve “Kabızlığa iyi gelen çaylar nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
Bağırsaklara İyi Gelen Bitki Çayları
Nane Çayı
Yeşil Çay
Zencefil Çayı
Siyah Çay
Papatya Çayı
Kabızlığa İyi Gelen Bitki Çayları
Sena Bitki Çayı
Karahindiba Çayı
Aloe Vera Çayı
Meyan Kökü Çayı
Rezene Çayı
Bağırsaklar, mideden anüse kadar uzanan, tüp şeklinde dokulardan oluşur. Besinlerin ve suyun büyük bir kısmının emilimi bağırsaklarda gerçekleşir. İnce bağırsaklar, besinlerin ve suyun büyük kısmının emildiği bölümdür. Kalın bağırsak ise besinlerden geriye kalan atıklardan suyun emilmesini sağlayarak dışkıyı oluşturur. Bağırsaklar ile ilgili pek çok sağlık sorunu kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. İshal, kabızlık ve gaz sancısı gibi sorunları yaygındır.(2) Peki bağırsaklara iyi gelen bitki çayları hangileridir?
Ferahlatıcı tada sahip olan nane çayı, kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrısı, şişkinlik, gaz gibi yakınmalara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için uzun yıllardır geleneksel olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar, nane yağının IBS belirtilerini azaltabileceğini gösterir.(1) Bu nedenle nane çayı da bağırsak gazına iyi gelen bitki çayları arasında gösterilebilir.
Yeşil çay, tarih boyunca ishal tedavisinde geleneksel olarak kullanılmıştır. Yapılan sınırlı çalışmalar yeşil çayın, karın ağrısı, gaz ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilen mide ülserine iyi geldiğini gösterir. Dolayısıyla bağırsaklara iyi gelen çaylar arasında yer alan yeşil çay, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde mide ülserlerini iyileştirmeye ve ishal gibi sorunları tedavi etmeye yardımcı olabilir.(3)
Zencefil kökünün suda kaynatılması ile elde edilen zencefil çayı, halk arasında bağırsak gazına iyi gelen bitki çayı olarak da bilinir. Yapılan bazı araştırmalar, zencefilin gazı, şişkinliği, krampları ve hazımsızlığı azalttığını ve aynı zamanda bağırsak düzenini sağladığını gösterir. Dolayısıyla zencefil çayının mide bulantısı, kusma, gaz, şişkinlik, kramplar ve hazımsızlık gibi çeşitli sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabileceği söylenebilir.(3)
Siyah çayın, bağırsak hareketlerinin hacmini, sıklığını ve tutarlılığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar bulunur. Bu nedenle siyah çay da bağırsağa iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir.(3)
Papatya çayı, kusma ve ishalin yanı sıra diğer birçok sindirim sorununu önlemeye yardımcı olabilir.(3) Papatya ayrıca hassas bağırsak sendromu, ishal ve kolik gibi sindirim sorunlarının tedavisine de destek sağlayabilir.(4) Papatya çayı, antiinflamatuvar ve antispazmodik özellikleri sayesinde bağırsak iltihabı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.(5) Bu nedenle papatya çayı, hem bağırsak iltihabına iyi gelen bitki çayları hem de bağırsak gazına iyi gelen çaylar arasında gösterilebilir.
Ilık sıvılar içmek vücuda daha fazla su almanın iyi bir yoludur ve susuz kalmamak kabızlığı hafifletmek için güçlü bir doğal yöntemdir. Bitki çaylarının bir kısmı doğrudan veya dolaylı olarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca çayın sıcaklığı dahi sindirim sistemini uyarabilir ve bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bağırsak hareketlerini teşvik etmeye yardımcı olan ve kabızlığa iyi gelen bitki çayları şu şekilde sıralanabilir:
Senna alexandrina çalısının kurutulmuş yapraklarından ve kabuklarından yapılan sena çayı, sindirim sistemini uyaran glikozitler adı verilen bileşikler içerir. Bu bileşikler müshil etkisi yaratarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Pek çok müshil ilacı da bu bitkinin yüksek konsantrasyonlarını içerir. Dolayısıyla sena bitki çayı da kabızlığa iyi gelen bitki çayları arasında gösterilebilir.(6)
Bağırsaklara iyi gelen bitki çayları arasında yer alan karahindiba çayı, şişkinlik veya ara sıra kabızlık gibi hafif sindirim semptomlarına yardımcı olabilir. Karahindiba karaciğeri safra üretmesi için uyarabilir; ayrıca vücutta idrar söktürücü görevi görerek sindirim sistemine ve dışkıya daha fazla su katılmasına destek olabilir. Tüm bunlar kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle karahindiba çayı da kabızlığa iyi gelen bitkisel çaylar arasında yer bulur.(6)
Kabızlığa iyi gelen bitki çayları arasında gösterilen aloe vera çayı, sindirime yardımcı olabilir, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyebilir.(8,9)
Meyan kökü ekstresi çoğunlukla reflü ve mide ekşimesi gibi bazı hazımsızlık semptomlarının hafifletilmesi için kullanılır. Ayrıca midede, yemek borusunun alt kısmında veya ince bağırsaklarda gelişen ağrılı yaralar olarak açıklanabilen peptik ülserlerin tedavisine yardımcı olabilir.(8,10) Tüm bu etkileri nedeniyle bağırsak iltihabına iyi gelen çaylar arasında gösterilebilir.
Bağırsaklara iyi gelen bitki çayları arasında gösterilen bir diğer bitki çayı ise rezenedir. Sindirim kaslarının gevşemesine katkı sağlayabilen rezene çayı, toksinlerin atılmasını destekleyebilir ve kabızlığı giderebilir.(11) Buna ek olarak rezene tohumları da iltihaplanmayı azaltabilir. Bu, bağırsaklardaki şişliği veya tahrişi yatıştırmaya ve sindirimi iyileştirmeye destek sağlayabilir.(12) Bu özelliklerinden dolayı rezene çayı da kabızlığa iyi gelen bitki çayları arasında gösterilebilir.
Sıklıkla merak edilen “Kabızlığa iyi gelen bitki çayı hangisi?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Ancak bağırsaklara iyi gelen bitki çayları gibi diğer tüm bitki çayları da pek çok farklı aktif maddeler içerir. Aktif maddelerin, ilaçlarla etkileşime girebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.(6) Bağırsaklara ve kabızlığa iyi gelen çayları tüketmeden önce bir doktora danışmanız önerilir.
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Önerilen Bloglar
Kabızlık Kilo Aldırır Mı
Kabızlık, hemen herkesin hayatında bir kez dahi olsa yaşadığı yaygın bir sindirim sistemi bozukluğudur.
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları Nelerdir
İnflamatuar bağırsak hastalıkları (İBH), bağırsakları etkileyen kronik bir iltihaplanma durumunu ifade eder.