Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Uzm. Dyt. Özgür G.
25.04.2023

Dünya yüzeyinin neredeyse üçte ikisini kapsayan ve atmosferin önemli bir parçasını oluşturan su, vücudun yaşamsal fonksiyonlarını devam etmesinde hayati önem taşır. İnsan vücudunun yaklaşık %70’i sudan oluşur ve metabolizma artıklarının temizlenmesinden vücut ısısının düzenlenmesine kadar pek çok vücut fonksiyonunda suya ihtiyaç duyulur. 

Solunum, sindirim, terleme, idrar gibi metabolik faaliyetlerin tamamında su kullanılır. Vücut tarafından depo edilemediği için günlük su ihtiyacı sıvılarla ya da su içeren besinlerin tüketimiyle karşılanmalıdır. Yeterli su tüketimi sağlanmadığında vücut sıvıları azalır ve özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar için hayati tehlike oluşturan dehidratasyon meydana gelebilir. 2 “Günlük su tüketimi nasıl olmalı?” ve “Su içmenin faydaları nelerdir?” sorularınızın cevabı ve daha fazlası için okumaya devam edin…

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Eklemlerin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, oksijenin tüm vücuda iletiminin sağlanabilmesi ve böbrek hasarının önlenmesi ve daha pek çok vücut fonksiyonu üzerinde düzenli su içmenin faydaları vardır. Vücut için hayati önem taşıyan damarlarda dolaşan kanın %90’ı sudan oluşur. Vücut, sahip olduğu vücut sıvılarının %2’sini kaybettiğinde dehidratasyona uğrar ve kısa süreli hafıza kaybı, bilinç bulanıklığı gibi beyin fonksiyonlarında bozulmalar ile sinirlilik, anksiyete, depresyon gibi ruh hali değişikliklerine maruz kalabilir.3 Genel sağlık durumu üzerinde su içmenin faydaları şunlardır:

Eklem sıvılarını artırır

Eklemlerde ve omurga disklerinde yer alan kıkırdak yapı yaklaşık %80 oranında su içeriğine sahiptir. Uzun süreli yetersiz su tüketimi eklem sıvılarını azaltarak eklemlerin şok emme yeteneğini düşürür ve eklem ağrılarına neden olabilir. Eklem hareketlerinin sağlığı üzerinde bol su içmenin faydaları vardır.

Tükürük oluşumu destekler

Tükürük, besinlerin sindirimine yardımcı olur ve ağız, burun ve gözlerin nemli kalmasını sağlayarak sürtünmeyi ve hasarı önler. Aynı zamanda ağız mukozasını temiz tutarak diş çürüklerinin önüne geçilmesine yardımcı olur.

Hücrelere oksijen ve besin taşınmasını sağlar

Dolaşımdaki kanın %90’ı sudan oluşur. Kan vücut hücrelerine besin ve oksijen taşır. Yetersiz su tüketildiğinde kanın yoğunluğu artar ve hücrelere oksijen taşımakta zorlanabilir.

Cilt sağlığını korur

Cilt hücrelerine besin ve oksijen taşınmasını destekleyerek cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kırışıklık görünümünü azaltmak, cilt bariyerini güçlendirmek ve cilt hücrelerinin hasar görmesini önlemeye destek olmak su içmenin cilde faydaları arasındadır.

Cilt sağlığını korur

Beynin sağlığının korunmasına yardımcı olur

Yeterli su tüketilmemesi beyin yapısının ve işlevlerinin bozulmasına neden olabilir. Su, hormonların ve sinir iletimini sağlayan nörotransmitterlerin sentezinde görev alır. Uzun süreli yetersiz su alımı beynin muhakeme ve düşünme yeteneklerini azaltabilir.

Vücut ısısını düzenler

Vücut ısındığında, normal ısısına dönebilmek için terler. Yeterli su tüketilmediğinde vücut ısısı artar ve yaşamsal fonksiyonlarda bozulma gözlenir. Özellikle antrenman sırasında artan ısı su ihtiyacını artırır. Yoğun fiziksel aktivitelerde performansı artırmak çok su tüketmenin faydaları arasındadır.

Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler

Besin artıklarının vücuttan bağırsaklarla atılması sırasında suya ihtiyaç vardır. Su dışkının yumuşamasını sağlayarak bağırsaklardan daha rahat geçmesini ve atımını kolaylaştırır. Yetersiz su tüketimi midenin asit oranının artmasına ve bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olarak kabızlığa yol açabilir.4

Günde Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?

Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler

Vücudun su ihtiyacını karşılamak için günün her saati susama hissi geliştiğinde su içmelisiniz. Yeterince su içip içmediğinizi anlamak için idrarın rengine bakabilirsiniz. Vücut yeterli sıvı tüketimine sahipse idrar açık ya da renksiz olur. İdrarın koyulaşması vücutta sıvı eksikliğinin habercisi olabilir. Özellikle sabahları kalkar kalkmaz su içerek uyku süresince sıvı alamayan vücudunuza bir iyilik yapabilirsiniz. Su içmenin faydaları için terlediğinizde, antrenman öncesi-sırası ve sonrasında, acıktığınızda, başınız ağrıdığında ve kendinizi halsiz hissettiğinizde su içebilirsiniz. Doğru su tüketimi için vücut pozisyonunun önemi yoktur. Ayakta ya da oturarak su içmenin faydaları arasında fark yoktur. Önemli olan vücudun günlük su ihtiyacının karşılanmasıdır. 5

Günlük su tüketimi; yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite durumuna, hamilelik ya da emzirme gibi özel durumlara göre değişiklik gösterebilir. Buna göre günlük sıvı ihtiyacı şöyledir:

  • 0-6 aylık bebeklerde 0.7 litre

  • 7-12 aylık bebeklerde 0.8 litre

  • 1-3 yaş arası çocuklarda 1 litre

  • 4-8 yaş arası çocuklarda 1.2 litre

  • 9-13 yaş arası erkeklerde 1.6 litre

  • 9-13 yaş arası kızlarda 1.4 litre

  • 14-18 yaş arası erkeklerde 1.9 litre

  • 14-18 yaş arası kızlarda 1.6 litre

  • 19 yaş ve üstü erkeklerde 2.6 litre

  • 19 yaş ve üstü kadınlarda 2.1 litre

  • Hamilelerde 2.3 litre

  • Emziren kadınlarda 2.6 litre 2

Günlük sıvı alımının %20’lik kısmı su içeriği yüksek meyveler ve sebzeler gibi besinlerle karşılanabilir.6 Bazı durumlarda vücudun sıvı miktarı normale göre daha fazladır. Örneğin;

  • Yüksek proteinli diyet takip edenler, böbreklerin ekstra proteini işlemesine yardımcı olmak için günlük su tüketimini artırması gerekir.

  • Kabızlığı önlemek için yüksek lifli bir diyet uygulanırsa bol su tüketimi ile diyet desteklenmelidir.

  • Kusma, ishal gibi semptomlara sahip enfeksiyon durumlarında vücudun kaybettiği sıvıyı karşılayabilmek için su tüketimi arttırılmalıdır.

  • Yüksek yoğunluklu antrenmanlarda terleme ile su kaybı yükselebilir. Vücudun sıvı dengesini artırmak ve performans üzerinde çok su içmenin faydaları için sıvı alımı artırılabilir.

  • Sıcak havalarda terleme ve dolayısıyla vücudun sıvıya olan ihtiyacı artar. Vücut sıvı dengesini sağlamak için sıcak havalarda ekstra su tüketimi önemlidir. 2

Günde Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

İçerikler (Gizle-)
  • Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

    • Eklem sıvılarını artırır

    • Tükürük oluşumu destekler

    • Hücrelere oksijen ve besin taşınmasını sağlar

    • Cilt sağlığını korur

    • Beynin sağlığının korunmasına yardımcı olur

    • Vücut ısısını düzenler

    • Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler

  • Günde Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?

Kaynakça