Kefir Nedir? Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir nedir? Kefir Faydaları Nelerdir?
Uzm. Dyt. Özgür G.
30.05.2023

Kefir, canlı bakteri ve maya içeren bir çeşit içecektir. Özellikle sindirim sistemi üzerindeki etkileri ile ön plana çıkan kefir, kan şekerinin düzenlenmesinden kolesterolü düşürmeye, kilo vermeye destek olmaktan bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok sağlık yararı sağlayabilir. Kefirin faydaları, genellikle probiyotik içeriği ile ilişkilidir. Probiyotikler, bağırsaklarda yaşayan iyi bakterilerdir.(1) Kefir hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ve “Kefir faydaları nelerdir?” sorusunun cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kefir Nedir?

Kefir geleneksel olarak inek, koyun ya da keçi sütünün mayalanmasıyla elde edilen yoğurt benzeri bir süt ürünüdür. Süte bakteri ve maya kültürleri eklenir. Kefir mayası, karnabaharı andıran bir yapıya sahiptir. Kefir tanelerinde yer alan mikroorganizmalar, süte eklendikten sonra yaklaşık 24 saat içinde süt şekeri olan laktozu kullanarak sütü kefire dönüştürür. Kendine özgü ekşi ve keskin bir aromaya sahip olan kefir, yoğurda oranla daha akıcı bir yapıya sahiptir. Bazı kişiler kefirin tadından hoşlanmayabilir. Bu durumda kefirin faydaları için  daha içilebilir hale getirmek gerekebilir. Bu nedenle içine meyve aromaları eklenebilir. Meyveli kefir faydaları, sade kefir ile hemen hemen aynıdır, ancak şeker içeriğinden dolayı sade kefire oranla daha yüksek kalorilidir.

1 su bardağı yani yaklaşık 240 mililitre kefir, yapımında kullanılan sütün besin içeriğine göre ortalama 9 gram protein, 11,6 gram karbonhidrat, 2-3 gram yağ ve yaklaşık 104 kalori içerir. Buna ek olarak aynı miktar kefir;

  • Kalsiyum

  • Fosfor

  • B12 vitamini

  • B2 vitamini

  • Magnezyum

  • D vitamini ile organik asitler ve peptidler gibi çeşitli biyoaktif bileşenlere sahiptir.

Kefir, genellikle hayvan sütüyle yapılır ve fermantasyon işleminden geçirildikten sonra laktoz içeriği azalır. Ancak tamamen laktozsuz bir içecek değildir. Laktozsuz kefir hazırlamak için Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel kaynaklı sütler kullanılabilir. Ancak bitkisel bazlı kefirin besin kompozisyonu süt bazlı kefirden farklıdır. Bu nedenle laktozsuz kefir faydaları ile klasik kefirin faydaları birbirine eş değildir.(1)(2)

Kefir Nedir?

Kefir Ne İşe Yarar?

Kefir, içerdiği probiyotikler sayesinde sağlık üzerinde pek çok olumlu etki sağlar. Ancak çok az miktarda da olsa laktoz içerdiği için laktoz intoleransına sahip kişilerde sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Her gün kefir içmenin faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:

Enfeksiyonlara Yakalanma Riskini Azaltabilir

Kefirdeki probiyotikler, bağırsaklarda enfeksiyona neden olan bakterilerin büyümesini engelleyebilir. Bağışıklık sistemi hücrelerini uyararak vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele yeteneğini artırmak kefir içmenin faydaları arasındadır. Ayrıca kefirde bulunan bir çeşit karbonhidrat olan kefiran da antibakteriyel özelliklere sahiptir.(2)(3)

Kan Şekerinin Düzenlenmesini Destekleyebilir

Yüksek oranda protein içeren kefir, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve bu özelliği sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmak kefirin faydaları arasında sayılabilir. Tabii bu özellik sade kefir faydaları arasındadır. Meyveli kefir çeşitleri kan şekerini yükseltebilir.(3)

Kolesterolü Düşürebilir

Kefirdeki probiyotikler, vücuttaki kolesterolün hücreler tarafından kullanımını artırarak kan kolesterol seviyelerini düşürebilir. Kefirin faydaları arasında kolesterolü düşürmek yer alır.(1)

Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

Kalsiyum açısından zengin bir kaynak olan kefir, kemik sağlığının korunmasında ve kemik mineral yoğunluğunun artırılmasında önemli rol oynar. Kefir, kalsiyumun kemiklerden emilimini artıran K2 vitamini açısından da zengindir ve bu özelliği sayesinde kemik kırılmaları ile karakterize osteoporoz hastalığına yakalanma riskini azaltabilir.kemik sağlığının korunmasında kefirin faydaları vardır.(2)

Kefir Ne İşe Yarar?

Erken Doğum Riskini Azaltabilir

Kefir, besleyici özellikleri ve içeriğindeki probiyotikler sayesinde gebelik dönemindeki kadınların artan vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilir. Hamilelikte kefir faydaları arasında erken doğum riskini azaltma sayılabilir. Ayrıca hamilelik döneminde görülen yüksek tansiyon bir diğer adıyla preeklampsi riskini azaltmak gebelikte kefir faydaları arasındadır.(4)

Bebeklerde Alerji ve Astım Semptomlarını Azaltabilir

Bebeklerin ek besine geçtiği 6 aydan sonraki döneminde kefir tüketimi, kolik ve reflü gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kefirdeki probiyotiklerin antiinflamatuar özellikleri alerji ve astım semptomlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bebeklik döneminde görülen astım ve alerji görülme oranı yüksektir. Bebeklere kefir faydaları için 6 aydan sonra kefir verilebilir.(5)

Kefirin Önemi Nedir?

Kefirin Önemi Nedir?

Kefir, sağlık üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip probiyotik adı verilen mikroorganizmalar açısından zengin bir besindir. Probiyotikler, sindirim sisteminin düzenli işlemesinden kilo yönetimine, kemik sağlığının korunmasından beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine kadar pek çok vücut fonksiyonunda önemli rol oynar. Kefirin faydaları içeriğindeki probiyotik çeşitliliğinden kaynaklanır.  Kefir içerisinde neredeyse 61 çeşit bakteri ve maya bulunur, bu da kefiri zengin bir probiyotik kaynağı haline getirir. Probiyotikler, vücudun kontrolsüz bir şekilde çoğalan kanser hücreleri ile mücadele etme yeteneğini geliştirebilir. Bağışıklık sistemini uyararak kansere yakalanma riskini azaltmak da kefirin faydaları arasında sayılabilir.

Bağırsaklarda iyi ve kötü bakteriler bir denge içinde yaşar. Herhangi bir nedenden dolayı bu denge bozulduğunda enfeksiyonlar oluşabilir. Kefirdeki probiyotikler bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesinde rol oynar. Sindirim sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olarak ishal ya da kabızlık gibi bağırsak problemlerinin tedavisini desteklemek kefirin faydaları arasındadır. Aynı zamanda kefir, sinir sistemini düzenli bir şekilde çalışmasından ve gıdaların sindiriminden sorumlu temel bir aminoasit olan triptofan açısından zengindir. Vücudun tiriptofan gereksiniminin karşılanmasına yardımcı olabilir. Kolesterolü düşürücü özelliği sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir. Sonuç olarak kefir genel sağlık durumunun korunmasında önemli rol oynayan besleyici bir fermente süt ürünüdür. Kefirin faydaları, onu sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer almasını sağlar. Sağlıklı beslenme hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için “Sağlıklı beslenme nasıl olur?” yazımızı okuyabilirsiniz.(2)(6)

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

İçerikler (Gizle-)
  • Kefir Nedir?

  • Kefir Ne İşe Yarar?

    • Enfeksiyonlara Yakalanma Riskini Azaltabilir

    • Kan Şekerinin Düzenlenmesini Destekleyebilir

    • Kolesterolü Düşürebilir

    • Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olabilir

    • Erken Doğum Riskini Azaltabilir

    • Bebeklerde Alerji ve Astım Semptomlarını Azaltabilir

  • Kefirin Önemi Nedir?

Kaynakça